01 Haziran 2010

Çek Nasıl Doldurulur?



Çek nasıl düzenlenir?
Bu makalede çek düzenlenirken/alınırken veya cirolanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulacaktır.
Çek düzenleme : Yukarıda görülen çek örneği üzerinden çek yaprağının nasıl doldurulacağını tarif edelim.

Keşide yeri, Tarihi : Bu alanda üste çekin vadesi, hemen altına da çekin düzenlendiği yer(şehir veya ilçe) yazılır.

TL : Bu kısıma çekin bedeli yazılır. İleride problem yaşamamak için tutarın başına ve sonunu "#" ile kapatmakta fayda vardır. (Örneğin : #5.650,15# gibi)

Bu çek karşılığında : Bu alana çeki vereceğiniz kişi şahıs ise şahsın adını, şirket ise şirketin ünvanını yazacaksınız.
Çekler hamiline olarak da düzenlenebilir. Eğer hamiline çek düzenleyecekseniz bu alana hamiline yazacaksınız.

Yalnız : Bu alana çekin tutarını yazı olarak yazacaksınız. (Örneğin yukarıda tutarını yazdığım çek için bu alana #Beşbinaltıyüzelli TL onbeş Kuruş# şeklinde.)

İmza : Çekin sağ alt tarafı imzalanır. (Senetteki gibi çift imza olayı yoktur. Tek imza yeterlidir.)

Kaşe : Eğer çeki firma olarak düzenliyorsanız. İmzanın üstüne kaşe basılır.

Ciro : Eğer kendi çekinizi vermek yerine, müşteri çeki vermeyi düşünüyorsanız bu sefer devreye ciro işlemi giriyor. Ciro işlemi çekin arka kısmına şahıs iseniz adınız soyadınız ve imzanız, şirket iseniz kaşe ve imzanız atılmak suretiyle cirolanır. Eğer ki çekin arkasında cirolamak için yer kalmadı ise. Çekin alt kısmına en son imzayı kapatmayacak şekilde çek ile aynı boyutlarda beyaz bir kağıt yapıştırarak bu kağıda ciro yapabilirsiniz. (Bu işleme Alonj denir.)





7 yorum:

  1. çok güzel elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. ÇEK HAKKINDA HİÇ BİLGİM YOKTU ÇOK ANLAMLI BİR PAYLAŞIM OLMUŞ TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  3. ben iş karşılığında çek aldım ama çekin.(bu çek karşılında)bölümünde hamiline yazdığı için çeki kırmadılar ne yapmam gerekir

    YanıtlaSil
  4. Kesilen çekler kaç tlye kadar fatura kesilir

    YanıtlaSil
  5. GET OUT OF FINANCIAL MESS WITH THE HELP OF drbenjaminfinance@gmail.com

    I have been in financial mess for the past months, I’m a single mum with kids to look after. My name is REBECCA MICHAELSON, and am from Ridley Park, Pennsylvania. A couple of weeks ago My friend visited me and along our discussion she told me about DR BENJAMIN OWEN FINANCE of (drbenjaminfinance@gmail.com); that he can help me out of my financial situation, I never believed cause I have spend so much money on different loan lenders who did nothing other than running away with my money. She advised, I gave it a try because she and some of her colleagues were rescued too by this Godsent lender with loans to revive their dying businesses and paying off bills. so I mailed him and explain all about my financial situation and therefore took me through the loan process which was very brief and easy.. After that my loan application worth $78,000.00USD was granted, all i did was to follow the processing and be cooperative and today I am a proud business owner sharing the testimony of God-sent Lender. You can as well reach him through the Company WhatsApp +19292227023 Email drbenjaminfinance@gmail.com

    YanıtlaSil

Yorumlarınız, sorularınız ve önerileriniz :)